Skip to main content
Dorpse architectuur

Dorpse Architectuur / Sociale woningen Beerse

Flirten met de rooilijn

Waar de rooilijn en de voorgevel elkaar ontmoeten, is veel mogelijk. In de losse schikking van dorpse gebouwen aan een weg of straat kan de tussenruimte zorgen voor spannende momenten. Het spel van aantrekken en afstoten zorgt voor ee levendige overgang tussen het publieke en het private domein. Er ontstaat ruimte voor een rustplek, wat planten of een boom.

 Sociale woningen Beerse in de kijker.

Het Laatste Nieuws / OPS gebouw DP World

Sterk staaltje precisiewerk: DP World plaatst dubbeldeksbrug voor voetgangers tussen nieuw hoofdgebouw en parking op Antwerp Gateway.

Er kwamen twee kranen van 700 en 750 ton aan te pas om de brug te plaatsen. De voetgangersbrug van 85 meter lang valt onder andere op door zijn twee verdiepingen. Ze is geleverd door C-Metal. Ondertussen krijgt het nieuwe operationele gebouw, van de hand van Areal Architecten en opgetrokken door aannemer Van Roey, al aardig vorm. 

SCHOOL BLIK IN FOCUS - OPEN RUIMTE

Bij de bouw van de uitbreiding van de kleuter- en lagere school Blik in Edegem is gekozen voor minimalisme in het gevelontwerp en de gebruikte materialen. De volumes vormen een doorlopende mantel geritmeerd door de verspringende raamopeningen. De stalen golfplaat in licht grijsblauw geeft dynamiek en lichtheid aan het geheel en breekt met de bestaande massieve gebouwen op de locatie.

Het laerhof in Architecturrboek Vlaanderen N°14

Trots om deel uit te maken van het nieuwe Architectuurboek Vlaanderen N°14. Basisschool en buurtsporthal Het Laerhof te Merksem wordt door Wilma Kempinga en Tjeerd Wessel van Stichting Mevrouw Meijer besproken als case van kwaliteitsvolle scholenbouw in het essay 'Rust, Ruimte en regelmaat: vier recente Vlaamse Scholen gezien door Nederlandse ogen'.

Uitbreiding Open School BLIK featured op Afasia Archzine

Ons project voor basisschool BLIK werd gefeatured op AFASIA archzine. BLIK is één van de eerste scholen in Vlaanderen met een innovatief en leeftijdsoverschrijdend pedagogisch concept. We konden een ruimtelijk kader scheppen als katalysator voor een vernieuwende baanbrekende onderwijsvorm. Het resultaat van een voortschrijdende kruisbestuiving tussen architectuur en pedagogiek.

Click here and go to Afasia!

FOTOGRAFIE: Johnny Umans

A+272 / Freinetschool De kRing

Freinetschool De kRing wordt in A+272 uitgelicht in een sterk redactioneel artikel. De school heeft ondertussen zijn plaats verworven in de ringcultuur van de Antwerpse binnensingel. Naast het gebouw wordt tevens de landschapsaanleg van de groene speelplaats op het naastgelegen perceel in overschouwing genomen. Ons project prijkt in al zijn glorie op de centrefold. 

A+272 - juni 2018

Gazet Van Antwerpen / OPS gebouw DP World

DP World Antwerp bouwt een gloednieuw operationeel gebouw op zijn containerterminal aan het Deurganckdok (kaai 1700). Het gebouw biedt betere faciliteiten aan de ruim 500 havenarbeiders die er werkzaam zijn en wordt de operationele spil van de terminal. Het startschot van de werken is gegeven door de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver.

GAZET VAN ANTWERPEN - November 2019

De ARCHITECTNHUISKAMER / EXPO FOUTLOOS

Areal Architecten levert werk voor de expo 'FOUTLOOS', in een scenografie van de ARCHITECTENHUISKAMER, gepresenteerd in het Oud Gerechtsgebouw in Hasselt. Aan de hand van 2 zorgvuldig geselecteerde (werf)foto's tonen verschillende architectuurpraktijken hun streven naar 'perfectie' in architectuuur en de aanvaarding van 'imperfecties' in architectuur.

ARCHITECTENHUISKAMER - okt 2019

Weekend Knack / Back to School / deSingel internationale Kunstcampus

Weekend Knack belicht de expo over scholenbouw in Vlaanderen, te bezoeken vanaf 24.10.19 in het VAi, deSingel te Antwerpen. "Back to school" onderzoekt of de Vlaamse scholen klaar zijn voor de toekomst. Een selectie van schoolgebouwen, waaronder BS Laerhof van Areal, weerspie­gelt de typologische vernieuwingen binnen scholenbouw, illustreert welke plaats een school kan innemen in het weefsel van een dorp of stad en toont de rol die architectuur kan vervullen in de sociale en ruimtelijke context.

WEEKEND KNACK - oktober 2019

Dimension nr 52 / Het verhaal van twee scholen

Areal Architecten heeft heel wat schoolprojecten in het portfolio. Twee van deze scholen vertonen, ondanks een heel andere context, toch overeenkomsten. Dimension brengt een reportage over de scholen Deuzeldpark en de KRing. Op de cover prijkt de polyvalente serrestructuur van Basisschool Deuzeldpark te Schoten.

Dimension 52 – april 2019

FILMOPNAMES MET GABARI / KOMET MECHELEN

Chris Eeraerts refelecteert een dag met GABARI, een toonaangevend productiebedrijf voor vastgoed, als één van de ontwerpers van woonontwikkeling KOMET te Mechelen. In opdracht van de Gentse Brownfield-ontwikkelaar REVIVE nv, worden opnames gemaakt in het kantoor van Areal, in het Groen Kwartier te Berchem, in de stad Mechelen, op de bouwsite, langs de Leuvense Vaart en het driestromenpunt, waar De Zenne, De Leuvense Vaart en de Dijle conflueren.

www.komet-mechelen.be - okt 2018

The Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture / Office profile Areal Architecten

De Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture, schetst een profiel van 13 boeiende Belgische architectuurpraktijken, waaronder Areal Architecten. 4 studenten interviewen Thomas en Chris in ons kantoor in het Groen Kwartier te Berchem en belichten daarbij één van onze schoolprojecten, Freinetschool De kRing te Berchem. Bedankt voor het fijne bezoek, de fijne analyse en de internationale appreciatie voor ons werk.

De Royal Danish Academy of Fine Arts - september 2018

SABATO / DE TIJD / OPEN DEUR / WONING E-M

In de rubriek OPEN DEUR van SABATO, de weekendbijlage van DE TIJD, wordt woning E-M en zijn bewoners Barbara Morisse en Chris Eeraerts belicht. Aan de hand van een scène in de eetruimte wordt schijnbaar alledaagse voorwerpen uitgelicht en wordt het wonen en werken geschetst. Architectuur als drager van het alledaagse leven en de passie van haar bewoners. Een fijn gesprek met Thijs Demeulemeester en een dito foto van Tim Van de Velde.

SABATO DE TIJD - mei 2017

Plan Magazine 04 / Basisschool Boom Park

Basisschool Boom Park wordt uitgebreid belicht in Plan Magazine 04/2017. 30 Belgische topprojecten worden gedocumenteerd ahv een redactioneel artikel en uitgebreide fotoreportage. Fijn om ons werk tussen projecten van gewaardeerde collega's te zien staan. BS Boom Park werd opgeleverd in november 2015 als één van de eerste DBFM Scholen van Morgen projecten. BS Boom Park kreeg op vraag van het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een uitbreiding met een kleuterschool, lagere schoolklassen, een polyvalente zaal en een refter. 

PLAN MAGAZINE 04 - mei 2017

EXPO VIRSERUM KONSTHALL (S) / Basisschool Boom Park

Basisschool Boom Park is onderdeel van de tentoonstelling 'Architecture of Necessity' in de VIRSERUM KONSTHALL in Zweden. Na een selectie werden 30 projecten weerhouden. "The international competition and expo Architecture of Necessity is a part of a project that Virserum Konsthall arrange with the support from the Municipality of Hultsfred and the Regional Federation of Kalmar County. The international manifesto on the Architecture of Necessity was first launched in 2009. Earlier exhibitions in 2010, 2013 and 2016 have together received 600 entries from more than 40 countries.

PLAN MAGAZINE 02 / Zorgcampus Mayerhof

Zorgcampus Mayerhof wordt uitgebreid belicht in Plan Magazine 02/2015. 30 Belgische topprojecten worden gedocumenteerd ahv een redactioneel artikel en uitgebreide fotoreportage. Fijn om ons werk tussen projecten van gewaardeerde collega's te zien staan. Zorgcampus Mayerhof werd opgeleverd in juni 2013 en was de start van onze portfolio binnen de zorg. Een intergaal duurzame zorgcampus met RVT en aanleunende assistentiewoningen werd binnen een bestaand bouwblok te Mortsel vormgegeven en maakt vandaag onmiskenbaar deel uit van de mental map van de gebruikers en omwonenden. 

Braun Publishing / Townhouse Design / Woning E-M

In de uitgave 'Townhouse Design' van de zwitserse uitgever Braun Publishing werd woning E-M uitgebreid belicht.  Dit verzamelwerk behandelt goede voorbeelden van stedelijk wonen en werken, in hun respectievelijke specifieke regionale context. Woning E-M wordt bedacht met een fijn redactioneel artikel temidden van werk van erg diverse binnen- en buitenlandse collega's. Fijn om ons werk binnen deze internationale context gewaardeerd te zien.

ISBN 978-3-03768-172-5

BRAUN PUBLISHING (CH) - nov 2014

GESTALTEN / Our house in the city / Woning D-V

De split-level woning D-V te Wilrijk werd opgenomen in de laatste uitgave van Gestalten, een NY-based uitgever van architectuur en cultuurgerelateerde boeken. In 'Our House in the City', worden verschillende internationale praktijkvoorbeelden belicht in hun specifieke internationale context. Woning E-M wordt gewaardeerd om zijn eigenzinnige planopbouw, materialisatie en verschijningsvorm  binnen een stukje typische Vlaamse lintbebouwing.

GESTALTEN (US) - februari 2014